Historiek | Bouwpunt Ottevaere

Over Bouwpunt Ottevaere

Ottevaere Bouwmaterialen bestaat reeds meer dan 110 jaar – een periode waarin de zaak is uitgegroeid tot één van de belangrijke leveranciers van bouwmaterialen in België. Alle activiteiten van Bouwpunt Ottevaere zijn vandaag gecentraliseerd op 1 locatie, maar dat is niet altijd zo geweest...

Dokken

In 1903 start Hippoliet Ottevaere in de Beverestraat nr. 32 een handel in kolen en bouwmaterialen (twee anticycli), waarbij deze laatste al snel het leeuwenaandeel inneemt. De zaak groeit gestadig uit, ook tijdens de moeilijke (pre-)oorlogsjaren. De oorspronkelijke locatie blijkt al snel te klein en in 1935 wordt verhuisd naar de Beverestraat 4.

In 1937, na het aantreden van de 2de generatie, wordt de PVBA Gebroeders Ottevaere gesticht door Michel, Urbain en Firmin Ottevaere en in 1942 wordt opnieuw grond gekocht, nu aan de Eindrieskaai, met loskraan voor de binnenschepen en aan de Gaspar Heuvickstraat. Tijdens die periode had Ottevaere dus niet enkel vrachtwagens in eigendom, ook een binnenvaartschip behoorde tot de activa.

1ste-kamions

In 1965, bij het aantreden van de derde generatie, wordt Ottevaere gesplitst. De tak van Michel Ottevaere, ondertussen opgevolgd door zijn kinderen Jan, Jacques en Jozef, en zijn broer Urbain Ottevaere bouwen verder de firma Ottevaere uit. Firmin Ottevaere en diens kinderen stichten OBC, de Oudenaardse Betoncentrale. Een uitgelezen oplossing voor de opvolgingsproblematiek waar familiebedrijven vaak mee kampen. OBC vestigt zich aan de Eindrieskaai en zal in de jaren ’80 verhuizen naar de Meersbloem-Melden, waar ze nog steeds gevestigd zijn – op een boogscheut van de huidige locatie van Ottevaere Bouwmaterialen.

In 1972 zag de aankoopgroepering Adimat het levenslicht. Bouwpunt Ottevaere was één van de stichtende leden van deze groepering, die een groot aantal belangrijke familiale bouwmaterialenhandelaars die allen een voortrekkersrol vervullen in hun eigen regio verzamelt. Gedurende de daaropvolgende jaren is Adimat uitgegroeid tot de grootste aankoopgroepering van België.

Toonzaal_Beverestraat4_1960

Eind de jaren ’60 en begin de jaren ’70 wordt alweer uitgebreid met de aankoop van grond aan de Beverestraat nr. 28 (ex-Gevaco kantoren – 1969) en uitbreiding aan Beverestraat 4 en Tacambaroplein (ex-Gevaco fabrieksterreinen – 1973). In totaal heeft Ottevaere Bouwmaterialen nu een opslagcapaciteit van meer dan 1,5 ha.

Nog geen tien jaar later wordt opnieuw uitgebreid: in 1981 wordt 2 ha aangekocht aan de Meersbloem-Leupegem. Een ideaal toegankelijk industrieterrein aan de rand van de stad Oudenaarde en aan één van de belangrijkste verkeersaders van Zuid-Oost-Vlaanderen (N60). Niet onbelangrijk om klanten aan te kunnen trekken uit de wijde regio, maar ook vooruitlopend op de trend om het zwaar vervoer uit stadskernen te bannen.

Gevaco-fabriektsterreinen

In 1982 wordt op dit terrein de doe-het-zelf zaak ‘Bouwmarkt Ottevaere’ geopend, waarmee Ottevaere inspeelt op deze nieuwe retail-trend. De rest van het terrein wordt als opslagplaats gebruikt voor Ottevaere Bouwmaterialen.

In 1993 wordt de volledige verhuis naar de Meersbloem aangevat, met de aankoop van 2 ha bijkomend terrein. In juni 1995, is de verhuis een feit. Het bouwen en verhuizen van een zaak van dergelijke omvang, zonder enige negatieve impact op de servicegraad naar de klanten toe, was een echt huzarenstuk en nog steeds een toonvoorbeeld van de logistieke expertise van Ottevaere.

Lichtkoepels_1958

Op vrijdag 29 augustus 2003 werd het 100-jarig bestaan van de firma uitgebreid gevierd met een heus feest samen met alle klanten, leveranciers en personeelsleden in de Salons Mantovani te Oudenaarde. De festiviteiten gingen nog het ganse weekend door met o.a. een tweedaagse opendeurdag met tal van randanimatie.

In dat zelfde jaar werd de merknaam Bouwpunt op de markt geïntroduceerd. Voorheen hadden alle Adimat leden namelijk hun eigen identiteit, kleuren en bijhorende huisstijl. De keuze om te gaan voor één gezamenlijke naam wierp al snel zijn vruchten af. Bouwpunt geniet immers tot op vandaag de grootste naamsbekendheid in de markt van de professionele bouwmaterialen-handels.

De vierde generatie, met Stefaan en Tom Ottevaere, neemt het roer over sinds september 2007.

Koer-Meersbloem-Leupegem

In 2008 wordt het Zink & Koper Service Center opgericht, dé plaats waar de vakman snel terecht kan voor al zijn zink, koper en lood. Dankzij het moderne en uitgebreide machinepark is het voortaan mogelijk om allerhande goten en aansluitstukken te snijden en plooien op het gewenste formaat en naar wens van de klant.

In de zomer van 2011 kiest Bouwpunt Ottevaere resoluut de kaart voor groene energie. Zo worden er maar liefst 1500 zonnepanelen op de magazijnen geïnstalleerd, goed voor een oppervlakte van 5000 m². Met deze investering draagt Ottevaere zijn steentje bij voor het milieu en het streven naar het werken op een CO²-neutrale manier.

Na ruim een halve eeuw "Ottevaere-BIK" was het tijd om een nieuwe koers uit te varen met de afdeling Koepels & Lichtstraten. De naam Ottevaere-BIK dekte niet langer de volledige lading. In januari 2012 zag Obelux het levenslicht, een naam die beter past bij de aangeboden diensten en een logo dat kwaliteit en service uitstraalt.

Truck-2

Op 1 januari 2014 slaan Bouwpunt Van der Gucht uit Temse en Bouwpunt Ottevaere uit Oudenaarde de handen in elkaar. Deze unieke samenwerking bezorgt beide familiebedrijven een sterkere concurrentiepositie zodat men samen nog beter kan anticiperen op de vragen en de noden vanuit de markt met als enige doel, de klant een ruimer pakket te kunnen aanbieden en een nog betere service te kunnen garanderen.

Februari 2014: De doe-het-zelf zaak 'Bouwmarkt Ottevaere' of 'Orga Oudenaarde', lid van de Meno groep gaat verder onder een nieuwe naam. Dit met het oog op een uniforme branding voor alle Meno verkooppunten (Meno, Meno Selfiks en Orga). Hiervoor werd een nieuw merk ontwikkeld, Handy Home.

Februari 2015: Bouwpunt slaat een nieuwe koers in, dit met een volledige nieuwe visuele identiteit en extra diensten. Deze nieuwe identiteit moet nog beter de kernwaarden uitdrukken: professionalisme en de meest optimale service. De nieuwe huisstijl is echter meer dan een facelift, het omvat een nieuwe ‘way of working’. Enerzijds door het uitbreiden van de adviesfunctie en anderzijds door het uitbouwen van een consistente private label-lijn.

Tot uw dienst sinds 1903

Mei 2015: Bouwpunt Ottevaere vervangt het volledige wagenpark aan diesel heftrucks door elektrische heftrucks. Deze groene investering elimineert voorgoed de schadelijke uitstoot van uitlaatgassen en levert een aanzienlijke besparing op aan brandstofkosten.

September 2016: Bouwpunt Ottevaere gaat een samenwerking aan met de firma Boels Rental. Hierdoor opent er naast Bouwpunt en Handy Home een filiaal van Boels op onze site. U kan dus niet alleen terecht bij ons voor de aankoop van bouwmaterialen en gereedschappen, maar ook voor het huren van bouw- en andere machines. Echte one-stop-shopping!